Μετά τις νέες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της COVID-19, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου δεν θα πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές ασκήσεις στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Οι φοιτητές καλούνται να ενημερώνονται από το διδάσκοντα για κάθε μάθημα ξεχωριστά μέσω της πλατφόρμας e-class.
Με βάση τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καταρτίστηκε νέο, προσαρμοσμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, το οποίο έχει δημοσιευτεί στο website του Τμήματος και στην πλατφόρμα e-class
Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος έχει συνδεθεί με την πλατφόρμα υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων του ΕΚΠΑ.
Αιτήματα που απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος λαμβάνονται και πρωτοκολλούνται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://eprotocol.uoa.gr/, που φιλοξενεί την πλατφόρμα.
H είσοδος στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων του Πανεπιστημίου πραγματοποιείται με την υποβολή των διαπιστευτηρίων taxisnet, ή του ακαδημαϊκού λογαριασμού του αιτούντα.
Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των Γεωεπιστημών και ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών και μετρά φέτος 50 χρόνια λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς, έχοντας ταυτόχρονα στο ενεργητικό του αξιοσημείωτη δράση στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.
Η επιστήμη της Γεωλογίας θεωρείται από πολλούς ως μια «νέα» επιστήμη, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες γεωλογικές ή γεωλογικού τύπου πραγματείες γράφτηκαν κατά την αρχαιότητα με κυριότερα τα έργα του Αριστοτέλη, του Θεόφραστου, του Στράβωνα, του Πλίνιου, κ.α. Σήμερα ως διακριτή πλέον επιστήμη, αποτελείται από εξειδικεύσεις πολλών επιμέρους κλάδων-, βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, όπως η Ορυκτολογία, η Πετρολογία, η Φυσική Γεωγραφία, η Παλαιοντολογία, η Στρωματογραφία, η Κλιματολογία, η Σεισμολογία, η Τεκτονική, η Γεωχημεία, η Γεωφυσική, η Ηφαιστειολογία, η Κοιτασματολογία,η Υδρογεωλογία, η Γεωθερμία, Εδαφο-/Βράχο-Μηχανική, η Γεωλογική Ωκεανογραφία, η Περιβαλλοντική, και η Πλανητική Γεωλογία.
Ο Γεωεπιστήμονας του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί θέματα που άπτονται της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου και της οικονομικής ανάπτυξης της εκάστοτε χώρας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Ως επιστήμων, γνωρίζει όσο κανείς άλλος το ευρύτερο Γεωπεριβάλλον και αντιλαμβάνεται σαφώς ότι η Γη είναι ένας ζωντανός πλανήτης, ένα σύστημα αλληλεπίδρασης ατμόσφαιρας-βιόσφαιρας-υδρόσφαιρας-λιθόσφαιρας όπου ο ο έμβιος κόσμος συνυπάρχει με τον ανόργανο.