Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αγαπητές/οί φοιτήτριες/τές

Εκ μέρους του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους, είτε ξεκινάτε τώρα, είτε συνεχίζετε το εκπαιδευτικό σας ταξίδι στο Τμήμα μας, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ως ένα Τμήμα της ευρύτερης οικογένειας των Θετικών Επιστημών και με γνώμονα την εκπαίδευση και προετοιμασία των μελλοντικών γεωεπιστημόνων, ενθαρρύνουμε τη μάθηση τους ενός από τον άλλο, καλλιεργώντας μια κοινότητα απαλλαγμένη από μισαλλοδοξία και διακρίσεις, προωθώντας ένα κλίμα που είναι υποστηρικτικό και ασφαλές με σεβασμό και συνεργασία. Αυτές οι βασικές αξίες μας επιτρέπουν να παρέχουμε για πάνω από 50 χρόνια ένα περιβάλλον μάθησης όπου ο καθένας μπορεί να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει στο υψηλότερο δυναμικό του.

Ποτέ ως τώρα στα παγκόσμια χρονικά δεν υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για τη μελέτη των Γεωεπιστημών. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στον πλανήτη θα πρέπει γρήγορα να αλλάξει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που προκύπτουν μέσω της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών κρίσεων που επιφέρει η  περιβαλλοντική πίεση. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί για το Τμήμα μας το έρεισμα για τη συνεχή βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας,με γνώμονα την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας σε καίριους τομείς, αλλά και για την παραγωγή έρευνας με διεθνές αντίκτυπο.

Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω στους νέους προπτυχιακούς μας φοιτητές, θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία τους. Εισέρχεσθε επίσημα στο στάδιο της Τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο στάδιο ανάπτυξης στη ζωή σας, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να διαμορφώσετε το μέλλον σας. Η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, πρέπει να μάθετε να είστε ανεξάρτητοι και οργανωμένοι, να αναπτύξετε δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, να καλλιεργήσετε δημιουργικά τον εαυτό σας και να διατηρήσετε μια θετική στάση απέναντι στις νέες προκλήσεις. Επιπλέον, θα αντιμετωπίσετε μια αλλαγή στο μαθησιακό σας στυλ. Σε σύγκριση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι πανεπιστημιακές σπουδές απαιτούν από εσάς να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να είστε πιο ενεργοί, καθώς τα πεδία της γνώσης και οι ανάγκες μάθησης θα είναι πολύ ευρύτερα από πριν.

Από τη δική μας πλευρά, σας βεβαιώνουμε ότι θα λάβετε υποστήριξη και ενθάρρυνση σε όλα τα στάδια του προγράμματος σπουδών. Όλα τα μέλη του Τμήματος λειτουργούμε με γνώμονα να έχετε μια επωφελή και ελκυστική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο Πανεπιστήμιο και ελπίζουμε στη δημιουργία μιας σχέσης που θα διαρκέσει για χρόνια, πολύ πέρα από το χρόνο σας στο ίδιο το Τμήμα. Μπαίνετε στο τμήμα ως προπτυχιακοί φοιτητές. Θα φύγετε ως γεωλόγοι, συνάδελφοί μας. Η επιτυχία των αποφοίτων μας αποτελεί πρωτίστως δική μας επιτυχία και ταυτόχρονα έμπνευση και υλοποίηση του οράματός μας.

Για τους/τις υπόλοιπους/ες προπτυχιακούς/ές μας φοιτητές/τριες, παρόλο που είστε ήδη εξοικειωμένοι/ες με την πανεπιστημιακή ζωή, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα αποτελέσει ένα επόμενο στάδιο για να αναπτύξετε περαιτέρω την επιστημονική σας γνώση και να βελτιώσετε την ερευνητική σας ικανότητα.

Με πρωτοφανείς αλλαγές εδώ και έναν αιώνα παγκοσμίως, και έναν νέο γύρο τεχνολογικής επανάστασης και βιομηχανικού μετασχηματισμού, διαφορετικές ακαδημαϊκές προκλήσεις σας περιμένουν να λύσετε και να ξεπεράσετε. Ελπίζω ότι θα επιδιώξετε την καινοτομία σε κάθε ερευνητικό σας έργο, ακολουθώντας μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο πρόβλημα με διεπιστημονικές γνώσεις και μεθόδους.

Το Τμήμα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και στην προώθηση μιας εξαιρετικής ακαδημαϊκής κουλτούρας και περιβάλλοντος, προκειμένου να παρέχει στους φοιτητές περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν σε επιστημονική και διεπιστημονική έρευνα αιχμής. Το πανεπιστήμιό μας που σύμφωνα με τους διεθνείς πίνακες κατάταξης των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτεί από εσάς να τηρείτε αυστηρά τη δεοντολογία και τα ακαδημαϊκά πρότυπα της έρευνας. Ελπίζω ότι θα αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες και τους πόρους που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο για να ακολουθήσετε τις δικές σας ερευνητικές κατευθύνσεις. Στο νέο σας αυτό ξεκίνημα, ελπίζω να είστε επιμελείς στη σκέψη, ευσυνείδητοι στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και θαρραλέοι στην έρευνα και την καινοτομία.

Για άλλη μια φορά, καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Εύχομαι σε όλους σας υγεία και πρόοδο στις σπουδές σας.

 

Η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ασημίνα Π. Αντωναράκου,
Καθηγήτρια Μικροπαλαιοντολογίας, Θαλάσσιας Γεωλογίας και Διδακτικής των Γεωεπιστημών