Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Η αναμόρφωση του 2021-2022 ενέταξε στο Πρόγραμμα σπουδών τα Σεμιναριακά Μαθήματα. Υπάρχουν τέσσερα (4) Σεμιναριακά Μαθήματα. Δύο στο πρώτο (Α') εξάμηνο και δύο στο τέταρτο (Δ' ) Εξάμηνο. Καλύπτουν τα αντικείμενα της Εισαγωγής στις Γεωεπιστήμες (Α' Εξάμηνο) της Πληροφορικής (Α' Εξάμηνο) και Γλώσσας Προγραμματισμού (Δ' Εξάμηνο) και, της Συγγραφής Επιστημονικών Εργασιών (Δ' Εξάμηνο) και τις ανάγκες της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των φοιτητών σε θέματα που αφορούν τις Γεωλογικές Επιστήμες, της ενίσχυσης του ψηφιακού εγγραμματισμού των φοιτητών που θα βοηθήσουν στην επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων και την εξοικείωση των φοιτητών με την αναζήτηση και χρήση επιστημονικής βιβλιογραφίας, τη συγγραφή εργασιών και τεχνικών εκθέσεων και στις τεχνικές παρουσίασης επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Τα Σεμιναριακά μαθήματα λαμβάνουν 0,5 ECTS έκαστο, δεν λαμβάνονται υπόψη για την απόκτηση/βαθμολόγηση του πτυχίου και θα περιλαμβάνονται στο Diploma Supplement, όπως γίνεται και με την Πρακτική Άσκηση (ΠΑ001, 8ECTS).

Σεμιναριακά Μαθήματα 2021-22

ΣΜ001: Γνωριμία με τις γεωεπιστήμες (Εργασία υπαίθρου & εργαστηρίου, εξοπλισμός & ασφάλεια)

Το Σεμινάριο απευθύνεται στους νεοεισαχθέντες φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση τους σε θέματα που αφορούν στον απαραίτητο εξοπλισμό και τη σωστή χρήση του, στους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τη γεωλογική εργασία και άσκηση στην ύπαιθρο, καθώς και στην παροχή Α΄ Βοηθειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος.

Πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα της φοίτησής τους (πριν την έναρξη των μαθημάτων). Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι περίπου 14 ώρες και πραγματοποιείται απογευματινές ώρες στο Α13, σε ώρες που θα ανακοινώνονται με την έναρξη των μαθημάτων.

Η παρακολούθηση του Σεμιναρίου και η προσκόμιση των ιατρικών εξετάσεων που θα ζητηθούν είναι υποχρεωτικά για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις (υποχρεωτικές) ασκήσεις υπαίθρου (που πραγματοποιούνται στα περισσότερα μαθήματα του προγράμματος σπουδών), αλλά και να εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνει εργασία υπαίθρου.

Ενημέρωση (ημερομηνίες, εκπαιδευτικό υλικό κλπ.) γίνεται μέσω του e-Class (η-Tάξη) και για το λόγο αυτό όλοι οι φοιτητές πρέπει να εγγραφούν, όπως ακριβώς και για τα υπόλοιπα μαθήματα.

ΣΜ002: Πληροφορική

Το Σεμιναριακό Μάθημα στοχεύει στη γνωριμία και εξοικείωση των φοιτητών με τα σύγχρονα εργαλεία Πληροφορικής που κρίνονται απαράιτητα τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών, όσο και κατά τη σταδιοδρομία τους ως φοιτητών και ως επαγγελματιών. Εστιάζει συγκεκριμένα στις Υπολογιστικές Μηχανές (Υ/Μ) MATLAB® και Octave (σε επίπεδο εννοιών, χρήσης, δυνατοτήτων και στοιχείων Προγραμματισμού) και στην κατασκευή Γραφικών Παραστάσεων και Χαρτών με το σύστημα ανοικτού κώδικα GMT (Generic Mapping Tools).

Τονίζεται ότι η παρακολούθηση του Σεμιναρίου είναι απαραίτητη για όσους φοιτητές θα επιλέξουν το μάθημα Υ4201 κατά το 2ο Εξάμηνο των Σπουδών τους.

ΣΜ003: Προγραμματισμός - Εφαρμογές στις Γεωεπιστήμες

Μέσω του σεμιναρίου, οι φοιτητές θα έλθουν σε επαφή με αρκετές γλώσσες προγραμματισμού (Python, Python Script, Java Script, HTML, Markdown κ.λπ.), εφαρμογές (HUGO) και περιβάλλοντα (ΑΤΟΜ), ώστε να εξειδικευθούν στη διαχείριση γεω-δεδομένων εντός και εκτός ΣΓΠ, σε διαδικτυακά ΣΓΠ, καθώς και στην οπτικοποίηση δεδομένων και εργαλείων μέσω ιστοτόπου.

Με το πέρας του σεμιναρίου, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εξειδικευμένων εργαλείων/λογισμικών που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική τους πορεία.

ΣΜ004: Συγγραφή Εργασιών

Το σεμιναριακό μάθημα έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία εστιάζοντας στην αναζήτηση και χρήση επιστημονικής βιβλιογραφίας, στη συγγραφή εργασιών και τεχνικών εκθέσεων και στις τεχνικές παρουσίασης επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Με την ολοκλήρωσή του οι φοιτήτριες/φοιτητές θα είναι ικανοί να: αναζητούν και να χρησιμοποιούν ορθά βιβλιογραφικές αναφορές, να αντιλαμβάνονται τις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, να συνθέτουν τη δομή μίας εργασίας, να συντάσσουν τεχνικές γεωλογικές εκθέσεις και γεωλογικές αναφορές, να συγγράφουν επιστημονικά ορθά κείμενα, αναπτύσσοντας σφαιρικά το εκάστοτε θέμα και λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη γνώση και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας ή μελέτης τους σε επιστημονικό ή ευρύ κοινό.

  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title
  • Title