Η ύλη του μαθήματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κεφαλαίων που βασίζονται στην συνδυαστική γνώση των αρχών Γενικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Τεκτονικής, Γεωχημείας και Γεωλογίας Μαγματικών και Υδροθερμικών κοιτασμάτων, για την κατανόηση και συστηματοποίηση των θεμελιωδών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, και των διεργασιών που οδηγούν στην γένεση “Ιζηματογενών” και “Επιφανειακών-Υπεργενετικών” κοιτασμάτων: (1) “Ιζηματογενή” κοιτάσματα νοούνται τα κοιτάσματα των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά και η γένεση οφείλονται σε διεργασίες οι οποίες είναι συγγενετικές (σύγχρονες) σε σχέση με τα ιζήματα που τα φιλοξενούν ή αποτελούν τμήμα της ιζηματογενούς ακολουθίας. (2) “Επιφανειακά-Υπεργενετικά” κοιτάσματα, νοούνται τα κοιτάσματα τα οποία μετά τον σχηματισμό τους στον γήινο φλοιό, εκτίθενται στην γήινη επιφάνεια, και υφίστανται περεταίρω εμπλουτισμό σε χρήσιμα συστατικά λόγω επιφανειακών διεργασιών αποσάθρωσης. Και τέλος (3) “Κοιτάσματα Βιομηχανικών ορυκτών” που δημιουργούνται από ηφαιστειοιζηματογενείς διαδικασίες και διαγένεση.
Κοιτασματολογικά χαρακτηριστικά και μοντέλα γένεσης Ιζηματογενών κοιτασμάτων. Χημική ιζηματογένεση ─ Ταινιωτοί Σιδηρούχοι Σχηματισμοί (Banded iron Formations / BIF). Κλαστική ιζηματογένεση και συγκέντρωση βαρέων ορυκτών ─ προσχωματικά κοιτάσματα (placer). Κοιτάσματα Εβαποριτών. Άλμες. Κοιτάσματα μαγνησίτη.
Κοιτασματολογικά χαρακτηριστικά και Μοντέλα Γένεσης Υπολειματικών Κοιτασμάτων. Επιφανειακές και υπεργενετικές διεργασίες ─ Θεμελιώδεις διεργασίες χημικής αποσάθρωσης. Λατεριτικά κοιτάσματα Ni-Fe(–Co). Βωξιτικά κοιτάσματα-Καρστικοί Βωξίτες. Η δημιουργία και η κοιτασματολογική σημασία των σιδηρούχων καλυμμάτων (Gossans).
Μοντέλα Γένεσης Κοιτασμάτων Βιομηχανικων ορυκτών. Στοιχεία Γεωλογίας και Γένεσης κοιτασμάτων Βιομηχανικών Ορυκτών: Περλίτης, Μπεντονίτης, Ζεόλιθοι, Φωσφορίτες.