Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Το Εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας εκτελεί έργα βα­σικής και εφαρμοσμένης έρευνας συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εφαρμογών που συνδέονται με το γεω-περιβάλλον και την βιομηχανία στην Ελλάδα. Οι κύριες δραστηριότητες του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν τη δειγματοληψία και την κατερ­γασία ορυκτών και πετρωμάτων (π.χ. κατάτμηση, σύνθλιψη και κονιοποίηση πετρωμάτων, στίλβωση και προετοιμασία λεπτών τομών) τον προσδιορισμό της κρυσταλλικής δομής των ορυ­κτών, τον προσδιορισμό της ποιοτικής και ποσοτικής χημικής σύστασης ορυκτών, πετρωμάτων, ιζημάτων καθώς και τη χημική ανάλυση επιφανειακών και υπόγειων ρευστών και αερίων. Επί­σης πραγματοποιούνται προσδιορισμοί των φυσικών ιδιοτήτων γεωλογικών δειγμάτων όπως οι κρυσταλλικές διαστάσεις, η μορφή, ο προσανατολισμός και η εσωτερική δομή. Προσδιορί­ζονται οι τεχνικές ιδιότητες των ορυκτών και πετρωμάτων και εκτελούνται γεμολογικές αναλύσεις για την εξέταση της ποιότη­τας πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων.

Η εργαστηριακή υποδομή, υποστηρίζει αναλύσεις περιθλασιμε­τρίας ακτίνων Χ, οπτική μικροσκοπία σε πολωτικό μικροσκόπιο καθώς και σκοτεινό θάλαμο για χημική προετοιμασία δειγμά­των για αναλύσεις καθοδοφωταύγειας και είναι διαθέσιμη στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήμα­τος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Διευθυντής: Αθανάσιος Γκοντελίτσας

 


Εργαστήριο Ιστορικής Γεωλογίας και Βιογεωεπιστημών

Το Εργαστήριο Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας είναι ένα από τα παλαιότερα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως και σήμερα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα του Τμήματος, σε επιστημονικά πεδία όπως η Παλαιοντολογία, η Μικροπαλαιοντολογία, η Στρωματογραφία, η Ιζηματολογία, η Ιστορική Γεωλογία, η Παλαιοοικολογία και η Οικοστρωματογραφία. Το Εργαστήριο διαθέτει μια μοντέρνα μονάδα κατασκευής λεπτών τομών, ένα μοντέρνο παρασκευαστήριο για την αποδέσμευση απολιθωμά­των και μικροαπολιθωμάτων καθώς και για τη συντήρηση και κατασκευή εκμαγείων απολιθωμάτων καθώς και μια σύγχρονη μονάδα ανάλυσης ιζηματογενών λεκανών.

Για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες, το Εργαστήριο διαθέτει αίθουσα ηλεκτρονικής διδασκαλίας, με 24 ηλεκτρονι­κούς υπολογιστές και ισάριθμα στερεοσκοπικά μικροσκόπια, 5 πολωτικά μικροσκόπια, εκ των οποίων τα τρία με ψηφιακή μεταφορά εικόνας σε υπολογιστή καθώς και αίθουσα με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης συνδεδεμένο με Μικροαναλυτή ακτίνων –Χ (SEM- WDS).

Το Εργαστήριο μπορεί να παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • κατασκευή λεπτών τομών από πετρώματα, ιζήματα και απολι­θώματα, αποδέσμευση και συντήρηση απολιθωμάτων, κατα­σκευή εκμαγείων απολιθωμάτων,
  • προσδιορισμό ναννο-, μικρο- και μακρο-απολιθωμάτων,
  • ανάλυση ιζημάτων και περιβαλλόντων ιζηματογένεσης με εφαρμογές στην έρευνα υδρογονανθράκων και υδάτινων πόρων,
  • ανάλυση υφής, σύστασης, κοκκομετρίας και προσδιορισμό των ανόργανων και οργανικών συστατικών των ιζημάτων,
  • προεργασία μελέτης σταθερών ισοτόπων C, O, S στα ιζήματα,
  • ψηφιακή διασκόπη­ση και χαρτογράφηση υδάτινου πυθμένα,
  • μετρήσεις στερεο­μεταφοράς (ιζηματογένεσης) και υδροδυναμικών παραμέτρων,
  • προστασία και ανάδειξη γεωλογικής κληρονομιάς.
  • μελέτη και φωτογράφιση γεωλογικών και παλαιοντολογικών δειγμάτων μέσω ηλεκτρονικης μικροσκοπιας σαρωσης.

Διευθύντρια: Μαρία Τριανταφύλλου

ΦΕΚ Μετονομασίας


Εργαστήριο της Διδακτικής των Γεωεπιστημών

Το Εργαστήριο της Διδακτικής των Γεωεπιστημών (ΕΔΙΓΕ) ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης των γεωεπιστημών στην εκπαίδευση, και την επίτευξη του γεωεπιστημονικού εγγραμματισμού του κοινωνικού συνόλου, ο οποίος θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των γεωπεριβαλλοντικών προκλήσεων.

Στόχοι και τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου είναι:

Α.  Η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών (σε προπτυχιακό́ και μεταπτυχιακό́ επίπεδο) του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθώς και άλλων Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ή/και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, στο επιστημονικό πεδίο της Διδακτικής των Γεωεπιστημών.

Β.  Η ανάπτυξη και προώθηση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας σχετικά με τη Διδακτική των Γεωεπιστημών. Στο πλαίσιο της βασικής έρευνας μελετώνται οι αρχές, οι διαδικασίες και τα γενικά/ειδικά προβλήματα της διδασκαλίας των Γεωεπιστημών, και εκπονούνται σχετικές μελέτες. Στο πλαίσιο της εφαρμοσμένης έρευνας υιοθετούνται πολυδιάστατες προσεγγίσεις προκειμένου για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας των Γεωεπιστημών για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Γ.   Η προώθηση της συνεργασίας με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την επιμόρφωση και την υποστήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών και την εξοικείωση τους με  σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας των Γεωεπιστημών. Ενδεικτικά, στις σχετικές δράσεις μπορούν να περιλαμβάνονται: παροχή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής, πραγματοποίηση πιλοτικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων κ.α.

Δ.     Η προώθηση της συνεργασίας με άλλους επιστημονικούς κλάδους (όπως Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Κοινωνιολογία κ.α.), με στόχο την ανάδειξη της πολυπαραγοντικής διάστασης της διδακτικής των γεωεπιστημών. Για την υλοποίηση των παραπάνω, το Εργαστήριο προβαίνει στη διοργάνωση συνεδριών, συμποσίων, σεμιναρίων,  θερινών σχολείων και εργαστηρίων,  ημερίδων, διαλέξεων, και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και στην πραγματοποίηση ειδικών δημοσιεύσεων και εκδόσεων, και στην πρόσκληση Ελλήνων και ξένων διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, εκπαιδευτικών και ερευνητών.

Ε.  Η ενθάρρυνση κοινωνικά πολυεπίπεδων δράσεων με στόχο τη διάχυση της γεωεπιστημονικής γνώσης και τη διασύνδεση του Εργαστηρίου με την κοινωνία. Η εξοικείωση του κοινωνικού συνόλου με τις γεωλογικές έννοιες αποτελεί προϋπόθεση για την κατανόηση των γεωπεριβαλλοντικών προκλήσεων (πχ. πλημμύρες, κατολισθήσεις, ερημοποίηση, κλπ.) που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Η σχετική εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο στάδιο για την ορθολογική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εργαστήριο αναπτύσσει κάθε μορφής συνεργασία (εκπαιδευτική, ερευνητική, συγγραφική κ.λπ.) με φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα (πχ. οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς /κοινωνικούς/ επιχειρηματικούς φορείς, κ.α.).

ΦΕΚ Ίδρυσης


Εργαστήριο της Φυσικής Γεωγραφίας

Το Εργαστήριο της Φυσικής Γεωγραφίας ασχολείται με τη μελέτη των σύγχρονων γεωλογικών, γεωμορφολογικών και περιβαλλοντικών μεταβολών του γήινου φλοιού͘ (χερσαίο-θαλάσσιο περιβάλλον). Τα μέλη του Εργαστηρίου διεξάγουν έρευνες σε δελταϊκές, παράκτιες, ποτάμιες και θαλάσσιες περι­οχές και ασχολούνται με τους δείκτες τρωτότητας ακτών, την αύξηση της θαλάσσιας στάθμης, τη μελέτη, εκτίμηση και μετρι­ασμό των φυσικών κινδύνων (διάβρωση, κατολισθήσεις, πλημ­μύρες), την καρστική και παγετώδη γεωμορφολογία, τον καθο­ρισμό χρήσεων γης, το χωροταξικό σχεδιασμό, την παράκτια μορφολογία, την καρστική γεωμορφολογία, τη δυναμική ιζημά­των, τη θαλάσσια γεωδυναμική, την εξέλιξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου αναγλύφου, την τηλεπισκόπηση και τις εφαρμο­γές GIS. Στις ερευνητικές πρακτικές του εργαστηρίου συμπερι­λαμβάνονται γεωτρήσεις͕, πυρηνοληψίες δελταϊκών και θαλάσ­σιων περιοχών, χημικές αναλύσεις ποταμών, μετρήσεις παρο­χών και στερεοπαροχών ποταμών, μετρήσεις παράκτιων θαλάσ­σιων ρευμάτων και κυμάτων, δειγματοληψίες επιφανειακών ιζημάτων πυθμένα, αποτύπωση του υποθαλάσσιου αναγλύφου και γεωφυσική αποτύπωση πυθμένα με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (LiDAR, UAV). Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Εργαστηρίου αποτελεί πεδίο έρευνας με αποδέκτες ΟΤΑ, περι­φέρειες και ιδιώτες, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Διευθυντής: Σεραφείμ Πούλος


Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος

Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος υποστηρίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας διαθέ­τοντας σημαντικό επιστημονικό εξοπλισμό. H έρευνα του ακα­δημαϊκού προσωπικού του Εργαστηρίου επικεντρώνεται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, την κλιματική μεταβλητότητα σε διάφορες κλίμακες χώρου και χρόνου, την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τις τηλεσυνδέσεις, τις μετρήσεις μετεωρολογι­κών παραμέτρων και υπεριώδους ακτινοβολίας, την ποιότητα του αέρα, τις επιπτώσεις του καιρού και του κλίματος στο φυσι­κό περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, ενώ διερευνά τις αιτίες και διεργασίες των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομέ­νων (καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, κ.λπ.). Επιπρόσθετα, για την εκπλήρωση των ερευνητικών και εκπαι­δευτικών σκοπών του Εργαστηρίου, τα μέλη του έχουν αναπτύ­ξει συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διευθυντής: Παναγιώτης Νάστος


Εργαστήριο Σεισμολογίας

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας ιδρύθηκε το έτος 1929 με σκοπό να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των φοιτητών του Φυσικού και του τότε Φυσιογνωστικού Τμήματος, αλλά και στην ενόργανη παρακολούθηση και έρευνα της σεισμικότητας του Ελληνικού Χώρου σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Εργαστηρίου Σεισμολογίας έχει συχνά επαινεθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες και την διοίκηση του ΕΚΠΑ για τα ερευνητικά αποτελέσματα, την άμεση απόκριση και την μείζονα συμβολή του στις προσπάθειες κατανόησης και ανακούφισης των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων μεγάλων σεισμών που έπληξαν την Ελληνική επικράτεια. Η εμπειρία του Προσωπικού αποδεικνύεται με τις ευάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, με την εκπόνηση/συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών πολιτικής προστασίας και, τέλος, με τις εκτεταμένες και πολυετείς συνεργασίες με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Το Εργαστήριο συντηρεί το ψηφιακό τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο ATHENET, το οποίο αποτελείται από 32 σταθμούς και παρακολουθεί την σεισμικότητα της Στερεάς Ελλάδας και των Κυκλάδων σε πραγματικό χρόνο. Το Εργαστήριο επίσης κατέχει σημαντικό αριθμό (30) φορητών σεισμογράφων και  επιταχυνσιογράφων, καθώς και πλήρεις σύγχρονες υποδομές επεξεργασίας, ανάλυσης και ερμηνείας σεισμολογικών δεδομένων.

Οι κυριότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι:

  • Παρακολούθηση και αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας (σεισμικότητας).
  • Τεχνική Σεισμολογία και ανάλυση σεισμικής επικινδυνότητας και κινδύνου. Στην δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνεται η ανάλυση δεδομένων ισχυρής εδαφικής κίνησης, οι μικροζωνικές μελέτες και η ανάλυση τρωτότητας του αστικού ιστού.
  • Φυσική της σεισμικής πηγής και έρευνα πρόγνωσης σεισμών.
  • Σεισμοτεκτονική και Γεωδυναμική
  • Μακροσεισμολογία, Ιστορική Σεισμολογία και Αρχαιοσεισμολογία.
  • Ανάπτυξη συστημάτων ετοιμότητας και προστασίας έναντι του σεισμικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της σχετικής εκπαίδευσης φοιτητών, μαθητών (στα σχολεία) και του γενικού κοινού.

Διευθυντής: Νικόλαος Βούλγαρης


Εργαστήριο Γεωφυσικής

Αποστολή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (έτος ίδρυσης 1999) είναι η εξής:

  • Να υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πρακτική άσκηση και κατάρτιση στις σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνικές ανάλυσης/ ερμηνείας γεωφυσικών δεδομένων.
  • Να στηρίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας με σύγχρονα όργανα γεωφυσικών διασκοπήσεων και υπολογιστικές υποδομές.
  • Να  προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες γεωφυσικών εφαρμογών  σε  ενδιαφερόμενους οργανισμούς ή πρόσωπα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων μερικών χρόνων, το Εργαστήριο κατέβαλλε σημαντική προσπάθεια στην ανάπτυξη υψηλής διακριτικής ικανότητας μεθοδολογιών απεικόνισης και έρευνας του υπεδάφους, καθώς και σύγχρονου λογισμικού ανάλυσης γεωφυσικών δεδομένων. Οι μέχρι τώρα διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

  • Μεθοδολογική ανάπτυξη τεχνικών απεικόνισης και έρευνας του παραεπιφανειακού (ρηχού) υπεδάφους.
  • Περιβαλλοντική και Τεχνική Γεωφυσική.
  • Μελέτη/ έρευνα γεωθερμικών και άλλου τύπου ενεργειακών πόρων.
  • Έρευνα ορυκτών πόρων.
  • Φυσική του εσωτερικού της Γης – μελέτη και ανάλυση της δομής του στερεού φλοιού σε όλες τις κλίμακες.
  • Φυσική της σεισμικής πηγής και έρευνα πρόγνωσης σεισμών.
  • Γεωμαγνητισμός και Γεω-ηλεκτρομαγνητισμός.
  • Διαστημικές (δορυφορικές) εφαρμογές στις Γεωεπιστήμες και την Γεωδυναμική  (DGPS,  SAR/DINSAR,  θερμική  απεικόνιση κ.λπ.).
  • Ανάπτυξη γεωφυσικού λογισμικού.
  • Επιστήμη Γεωσυστήματος.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής έχει αναπτύξει πολλούς δεσμούς και συνεργασίες με αντίστοιχες ακαδημαϊκές και ερευνητικές μονά­δες της ημεδαπής και αλλοδαπής. Επίσης, δραστηριοποιείται στην κοινοποίηση και διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας επίσης μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων, συμποσίων και διαλέ­ξεων για ειδικούς επιστήμονες ή το γενικό κοινό. Τέλος, προ­σφέρει ευρύ φάσμα γεωφυσικών υπηρεσιών σε οργανισμούς και πρόσωπα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά μελέτες επί τεχνικών και περιβαλλοντικών προ­βλημάτων, μελέτες επί ορυκτών και υδατικών πόρων και γεωθερμικές μελέτες/εφαρμογές.

Διευθυντής: Ιωάννης Αλεξόπουλος


Εργαστήριο Οικονομικής Γεωλογίας-Γεωχημείας

Το Εργαστήριο Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας υποστη­ρίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες των φοιτη­τών και του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος τόσο σε επίπεδο βασικής όσο και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με, τη χημική και την ορυκτο­λογική ανάλυση ποικίλων γεωλογικών δειγμάτων (πετρώματα, ορυκτά, μεταλλεύματα, εδάφη, ύδατα κλπ.). Ειδικότερα, το εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες που αφορούν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση εδαφογεωχημικών επισκοπήσεων τοπικής ή ευρείας κλίμακας, καθώς και προετοιμασίας στερεών και υγρών δειγμάτων για ολική χημική ή ορυκτολογική ανάλυση (θραύση, κοσκίνιση, διαχωρισμός, κονιοποίηση, ομογενοποίηση, κατά­σκευή παρασκευασμάτων λεπτών και στιλπνών τομών κ.α.)

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Εργαστηρίου εξειδικεύεται επί­σης στην εφαρμογή διαφόρων μεθόδων διαλυτοποίησης (ολική χώνευση πετρωμάτων, εδαφών και μεταλλευμάτων, πειράματα έκπλυσης, διαδοχικές εκχυλίσεις ιχνοστοιχείων, μέθοδοι προσ­διορισμού βιοπροσβασιμότητας in-vitro κλπ.), μέτρηση συγκεν­τρώσεων κύριων στοιχείων και ιχνοστοιχείων με Φασματοσκο­πία Ατομικής Απορρόφησης και μέτρηση συγκεντρώσεων ανιόν­των με Φασματοφωτομετρία V-UV. Οι ορυκτολογικές αναλύσεις πραγματοποιούνται με, ηλεκτρονικό μικρο­σκόπιο σάρωσης με προσαρμοσμένο μικροαναλυτή EDS, σύστημα μελέτης ρευστών εγκλεισμάτων και σύστημα περίθλασης ακτίνων X κονιοποιημέ­νων δειγμάτων και περιθλασιμετρία ακτίνων-Χ (XRD).

Με σκοπό την καλύτερη εκπλήρωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών του στόχων, το Εργαστήριο έχει αναπτύξει ευρέως συνεργασίες με σχετικά εργαστήρια αναλυτικής χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ καθώς και με διεθνή ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και τον τομέα της εξορυκτικής βιομη­χανίας.

Διευθύντρια: Αριάδνη Αργυράκη


Εργαστήριο Τεκτονικής και Γεωλογικής Χαρτογράφησης

Το Εργαστήριο Τεκτονικής και Γεωλογικής Χαρτογράφησης υποστηρίζει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στα πεδία της Τεκτονικής, Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτο­γραφήσεων, Υδρογεωλογίας και Εδαφικής Μηχανικής – Βραχο­μηχανικής. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκτελεί βασική και εφαρμοσ­μένη έρευνα, συνεργάζεται και ανταλλάσσει επιστημονική τεχ­νογνωσία με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, οργανώνει σεμινάρια, συμπόσια συνέδρια και διαλέξεις και, τέλος, προσφέρει υπηρεσίες σε εξω­τερικούς του ΕΚΠΑ φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το Εργαστήριο διαθέτει άνετους χώρους για διαφορετικού τύπου δραστηριότητες, οι οποίοι υποστηρίζονται από σύγχρο­νες υπολογιστικές και εκτυπωτικές εγκαταστάσεις και περιλαμ­βάνουν εκτίμηση των φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων πετρω­μάτων και εδαφών και χημική ανάλυση υδάτων. Το Εργαστήριο διαθέτει ποικιλία οργάνων γεωλογικής έρευνας στα οποία συγκαταλέγονται πυρηνολήπτες διαφόρων τύπων, τριαξονικές και μονοαξονικές συσκευές μηχανικής φόρτισης, φορητοί σταθ­μοί υδροχημικής ανάλυσης, στροβιλόμετρα, δειγματολήπτες υπεδαφικών υδάτων κ.ά. Το Εργαστήριο καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για την συντήρηση, ανανέωση και επέκταση των υποδομών του.

Διευθυντής: Στυλιανός Λόζιος


 

Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης

Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με σκοπό να καλύψει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του (τότε) Τμήματος Γεωλογίας στις – κατά την εποχή εκείνη – αναδυόμενες τεχνολογίες από διαστήματος γεωεπιστημονικών εφαρμογών. Η δραστηριότητά του εστιάζε­ται στα πεδία των σύγχρονων διαστημικών συστημάτων παρα­τήρησης και παρακολούθησης της Γης με εφαρμογή μεθόδων δορυφορικής γεωδαισίας (GPS), τοπογραφίας, φωτογραμμε­τρίας, δορυφορικής τηλεπισκόπησης και ψηφιακής χαρτογρα­φίας. Σε γενικές γραμμές, η αποστολή του Εργαστηρίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος και του ΕΚΠΑ συνοψίζονται ως εξής:

  1. Ικανοποίηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εκπαιδευτι­κών αναγκών του Τμήματος.
  2. Εκτέλεση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό:
    • Την προώθηση/επέκταση εκπαιδευτικών και ερευνητι­κών συνεργασιών με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
    • Την ανάπτυξη αναλυτικών τεχνικών και εφαρμογών δορυφορικής γεωδαισίας, φωτογραμμετρίας, δορυ­φορικής τηλεπισκόπησης & ψηφιακής χαρτογραφίας.
    • Την προσφορά υπηρεσιών δορυφορικής γεωδαισίας, φωτογραμμετρίας, δορυφορικής τηλεπισκόπησης και ψηφιακής χαρτογραφίας σε ημεδαπούς και αλλοδα­πούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Διευθυντής: Εμμανουήλ Βασιλάκης


Εργαστήριο Πρόληψης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών

Το Εργαστήριο Πρόληψης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ιδρύθηκε το 2003 και λειτουργεί έκτοτε ως μέρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου εστιάζονται σε ζητήματα σχε­διασμού έκτακτης ανάγκης και ανάπτυξης σχεδίων δράσης, καθώς και στην και διαχείριση κινδύνων από σεισμική δραστη­ριότητα, τσουνάμι, δασικές πυρκαγιές, πλημύρες, κατολισθή­σεις και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η δραστηριότητα του Εργαστηρίου περιλαμβάνει την διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέ­ξεων, συμποσίων και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων ενημέ­ρωσης του επιστημονικού και ευρύτερου κοινού (κοινωνίας). Επίσης αποτελεί εκπαιδευτική και ερευνητική μονάδα προς χρή­ση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήμα­τος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Τέλος, το Εργαστήριο λαμβάνει μέρος σε ευάριθμα ερευνητικά προγράμματα χρημα­τοδοτούμενα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Διευθυντής: Χαράλαμπος Κράνης


Εργαστήριο & Κέντρο Μουσειακών Ερευνών 

Το Εργαστήριο-Κέντρο Μουσειακών Ερευνών ιδρύθηκε το 2007 (ΦΕΚ 23 Μαΐου 2007, τεύχος δεύτερο, Αριθμός Φύλλου 811) στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Eξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο των Μουσειακών Σπουδών και στοχεύει:

  • στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στον τομέα της μουσειολογίας
  • στην εξυπηρέτηση των ερευνητικών και εκπαιδευ­τικών αναγκών του ΠΜΣ Μουσειακές Σπουδές
  • στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου και των δι­δακτικών αναγκών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε θέματα που εμπίπτουν στο επιστημονικό αντικείμενο της μουσειολογίας
  • στην ανάπτυξη των μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικότερα στην υποστήριξη όλων των μουσείων και του μουσειακού επαγγέλματος με την κατάρτιση ειδικών και τη διεξαγωγή μελετών που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις των μουσείων σήμερα
  • στην ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και στην εκπόνηση μελετών ή στην παροχή υπηρεσιών
  • στην εκπόνηση μέρους διδακτορικής διατριβής μεταπτυχια­κών φοιτητών, το θέμα των οποίων σχετίζεται με τους στόχους του εργαστηρίου - ερευνητικού κέντρου.
  • στην επιδίωξη συνεργασίας στον τομέα της έρευνας με μέλη των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, καθώς επίσης και λοιπών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
  • στη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώ­σεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (οι οποίοι σχετίζονται με το αντικείμενο των Μουσειακών Ερευνών, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους των εργαστηρίων), μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικής εργασίας
  • στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας
  • στην οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξε­ων καθώς και στην πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων
  • στην ενημέρωση των φοιτητών και φοιτητριών σε θέματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο των μου­σειακών σπουδών, όπως και σε θέματα επικαιρότητας σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις προο­πτικές στον χώρο των μουσείων.

Προσωπικό

Στο Εργαστήριο-Κέντρο Μουσειακών Ερευνών απασχολούνται μέλη ΔΕΠ, ενώ προβλέπεται η απασχόληση ειδι­κού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού, καθώς και λοιπού επιστημονικού προσωπικού και διοικητικού προσωπι­κού. Επίσης, προβλέπεται η απασχόληση εξωτερικών συνεργα­τών της ημεδαπής και της αλλοδαπής, αλλά και η επικουρία μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών των Μουσειακών Σπουδών ή άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση ερευνών και μελε­τών του εργαστηρίου.

Ερευνητικά προγράμματα

Το Εργαστήριο-Κέντρο Μουσειακών Ερευνών συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: Καταλογογράφηση, Συντήρηση και Έκθεση της Ελληνιστικής Συλλογής του Αρχαιολογικού Μου­σείου της Χάμα στη Συρία, Ιούνιος 2007- Αύγουστος 2009, στο πλαίσιο της συνεργασίας της υπηρεσίας ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών με το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.

Τόπος - Λειτουργία

Το Εργαστήριο-Κέντρο Μουσειακών Ερευνών λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΠΜΣ Μουσειακές Σπουδές, στο νέο κτήριο μαθηματικού, στην Πανεπιστημιούπολη.

Τηλ. 210 7276499, 7276465, 210 7276434

Διευθύντρια: Χαρίκλεια (Χαρά) Ντρίνια